Надявам се най-късно до средата на декември бюджетът за следващата година да бъде приет, коментира пред журналисти в парламента депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев.

Поводът е внесен проект на решение в Народното събрание (НС), с който се предлага да бъде удължен срокът, в който Асен Василев е длъжен да внесе в парламента проекта на бюджет за следващата година.

Срокът е 30 октомври, сега му дадохме отсрочка, обясни Добрев, който е един от вносителите на проекторешението. Той е подкрепен от нашата парламентарна група, защото НС няма да работи през октомври заради предизборната кампания, затова е по-добре да се даде повече време, допълни Добрев. Когато трябва да сме конструктивни, сме такива, отбеляза той. 

Ще върнат ли 20% ДДС за ресторантьорите

Според него за удължаването на срока има и друга причина, защото, по думите му, не излизат сметките в бюджета, най-вече свързани със събиране на приходи. Това, което виждам в момента е, че се говори за увеличаване на данъци, идеи като „донос-бонус“, посочи депутатът.

За да се вмъкнат в трите процента, ще трябва да се съкращават разходи, същият проблем финансовото министерство ще има и за следващата година, обясни Делян Добрев.

istock
istock

За идеята на Асен Василев да бъде върнато 20 процента ДДС за ресторантьорите, Добрев коментира, че ще изчакат да видят предложението и разчетите, които да покажат, че при вдигане на ставката, приходите няма да останат пак същите. Той предупреди, че е възможно ресторантьорите отново да минат в сивия сектор в резултат на по-високата ставка.

За цената на горивата припомни, вече има приет закон още на 24 януари т.г.. Според него "Лукойл" до момента е трябвало да внесе във Фонда за енергийна сигурност близо 1 млрд лв., които да отидат при шофьорите в България. Средно прави по 500 лв на шофьор, които вече трябваше да бъдат изплатени, сметна Делян Добрев.

Според него не е неволна грешка да изготвиш един списък с фирми, които да получават стотици милиони. Коментарът е във връзка с индикативния списък по териториалните планове за справедлив преход за въглищните региони. Създадохме комисия, която де се увери, че оттук нататък няма да има „непрозрачно нагласяне на фирми, които да получават пари от ЕС“, посочи Добрев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg