Българите между 40 и 49 години са най-много на брой сред задлъжнелите хора у нас.

Те изпитват затруднение с изплащането средно на 2 700 лева. Това сочат данните на Frontex International, компания в сектора за управление на задължения.

Малко по-младите потребители – тези между 30 и 39 години, представляват 25% от затруднените платци, но задлъжняват за значително по-малка средна сума – 1700 лева.

Най-сериозен – над 2 900 лева е средният размер на вземането при хората между 50 и 59 години, които пък представляват 22% от общия брой. Най-малък е делът на най-възрастните – над 70-годишни, които не са успели да платят заем в среден размер от малко над 1 100 лева.

Frontex
Frontex

Най-незначителни са непогасените заеми на най-младите - до 29 години. Те задлъжняват за под 900 лева и представляват 7% от всички потребители. Средният размер при най-ниската и най-високата възрастова категория остава без съществени промени спрямо данните към края първото шестмесечие на 2019 г.

Хората с по-големи по обем заеми през 2019 г. успяват да се издължат напълно и по-бавно спрямо потребителите с малки вземания – за около 27 календарни месеца. В същото време най-младите потребители изплащат задълженията си изцяло си за около 23 месеца, а най-възрастните – за 20 месеца.

Софиянци са най-нередовните платци

От компанията отчитат тенденция на съществен спад в средния размер на задълженията по населени места за цялата година в сравнение с първото ѝ полугодие.

Докато към юни 2019 стойността на средното непогасено задължение е над 3000 лева в градовете София, Бургас, Видин, Плевен, Варна, то към края на декември подобна стойност е актуална единствено в Морската столица.

Frontex
Frontex

В същото време, в края първото полугодие на 2019 г. повече от половината населени места в България отчитат средна стойност над 2000 лева. Обобщението за цялата година сочи превес на градовете с по-малко от 2000 лева средна задлъжнялост.

„Средният размер на дълговете по населено място в края на първото полугодие на 2019 година бе значително по-голям спрямо показателите за целия 12-месечен период.

Причините за това са не само в по-добрата финансова дисциплина на потребителите и желанието за изчистване на кредитното им досие, но и в по-ниския размер на отпуснатите кредити”, коментира Лилия Димитрова, директор на компанията.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg