Софиянци представляват най-голям дял от нередовните платци като абсолютен брой, следвани от останалите три големи града – Пловдив, Варна и Бургас.

Това показва проучване за основните тенденции на пазара на необслужвани кредити.

Жителите на Морската столица обаче задлъжняват с най-голям размер суми – 5441 лева на фона на средния дълг в  София, който е 4467 лева.
 
Монтана и Враца, традиционно считани за градове с голям брой нередовни платци на глава от населението, за съжаление, и този път заемат челните места.
 
„Въпреки относително малкия си брой жители, част от населените места в Северозападна България демонстрират висок дял на изпаднали в просрочие граждани, съизмерим с този в големите градове.

Предлагат единственото жилище на длъжник да не се продава

Считам, че в тези зони трябва да се работи усилено за повишаване на финансовата култура и знания на населението.

istock
istock

Разбира се, мерките биха били безрезултатни, ако бизнесът и образованието не вървят заедно в посока откриване на нови работни места в региона”, обясни още Лилия Димитрова, изпълнителен директор на компания за събиране на вземания.

Тя сподели също, че в действителност невъзможността за плащане е основание за относително малък дял от потребителите.
 
Повечето не плащат заради ниска финансова култура и абсолютното нежелание да преговарят с кредиторите си.
 
 „Повечето потребители опитват да избегнат изобщо връщането на изтеглената сума, а така на практика те губят възможността всички разходи по събирането да останат за сметка на кредитора”, каза Димитрова и поясни, че едва 20 от некоректните платци са склонни на преговори.

Обемите на изкупените дългове за 2019 г. е възможно да достигнат 2 млрд. лева. Най-голям дял от тази сума заемат банковите необслужвани кредити.

Хората на средна възраст – между 40 и 49 години, преобладават сред платците, изпаднали в просрочие.
 
Те представляват малко над 30% от всички некоректни платци и задлъжняват за средна сума от 2750 лева.

Размерът на задълженията е по-голям при друга възрастова група – тази на потребителите между 50 и 59 години, които представляват 22% от всички.

Те изпадат в затруднение да платят средно просрочие от близо 3000 лева. Любопитното е, че дълговете на най-младите – до 29 години, и на най-възрастните потребители – над 70 години, са и най-малки. Средният им размер е съответно 940 и 1080 лева.

Младежите представляват около 7% от всички некоректни платци, а възрастните – близо 5%. „Преобладават хората от възрастови групи, които най-често вземат кредити, както и тези, чийто профил позволява отпускането на заем.

Тези клиенти най-често търсят финансиране от банкови институции, но и нерядко прибягват към микрокредитиращи продукти”, поясни Лилия Димитрова.
 
От компанията уточниха още, че 85% от купените от тях дългове са необслужвани потребителски кредити към банки.

istock
istock

Останалите 15% са ипотечни и корпоративни лоши заеми. В портфолиото на компанията почти не присъстват изкупени задължения към телекоми и ютилити компании, тъй като са почти несъбираеми.
 
Приблизително 60:40 е разпределението на мъже и жени, сочат още данните на компанията. „Мъжете, освен че представляват по-голям потребителски дял, задлъжняват и за по-големи суми.

Колектори издирват 570 хиляди длъжници

Средният размер на техните задължения е близо 2 500 лева
, докато дамите изпитват затруднения със средна сума от малко над 2 000 лева”, посочи Димитрова.
 
Преобладаващата част от потребителите – 70%, изпадат в невъзможност да погасят само едно задължение.

Малко над 21% имат по два заема, с чието изплащане срещат затруднения, докато три кредита имат почти 7% от хората. Едва 2% от задлъжнелите лица имат 4 или повече „лоши” заема.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg