Компаниите, които не са увеличили заплатите на своите служители през миналата година, ще ги компенсират с повишения през първата половина на 2023 г. Това показва проучване на една от компаниите - глобален лидер в сферата на консултантските бизнес услуги, съобщава БНР.

Проучването у нас е проведено сред повече от 200 компании като най-активни са били тези в "Производството", "Информационните технологии“ и „Търговията с бързооборотни стоки“.

Охлаждане на ръста в заплатите в IT сектора у нас

Данните за сектор "Производство" сочат, че голямата част от предприятията планират увеличение на заплатите между 6 и 11%. Главната цел на бизнеса е чрез финансов стимул да задържи настоящите си служители и да привлича млади талантливи кадри.

istock
istock

Подобна е и ситуацията за компаниите в сферата на "Информационните технологии" и "Търговията с бързооборотни стоки", които планират ръст на възнагражденията до 10%. Сред факторите, които влияят на намеренията за увеличаване на заплатите е и високият процент на инфлацията.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg