Почти две трети (67.4%) от българите нямат никакви лични спестявания или са толкова малки, че едва ли биха изкарали повече от 3 месеца без доходи. Това показват резултати от общоевропейско проучване за последиците от кризата, предизвикана от коронавируса на Eurofound (Европейската фондация за подобряване на живота и работните условия).

На въпроса "Ако домакинството ви не получава никакви приходи, колко дълго ще поддържате същия стандарт на живот", с 3-6 месеца отговарят малко над 16%, а 6-12 месеца - други 7%. По-малко от един от всеки десет (9%) разполага с ресурси да остане без доходи повече от година.

23,2% от българите са посочили, че са забавили плащането на сметката си за телефон и интернет за периода юни-юли. Толкова са отговорили, и че са забавили плащанията на сметки за ток, вода и газ  през последните 3 месеца,

Над една трета (35.2%) от домакинствата казват, че много трудно или трудно свързват двата края. За над една четвърт това се отдава с известни затруднения - отново заради нивото на доходите.

През юли - към момента на проучването (22 юни - 27 юли 2020), всеки десети от анкетираните българи е казал, че е изгубил работата си след началото на пандемията. По-зле е в Испания (16%), Кипър, Гърция, Унгария и Латвия, но авторите предупреждават, че данните им за кипърците и латвийците са с ниско качество.

istock
istock

"Опасявате ли се, че ще останете без работа в следващите 3 месеца?" - България е водеща с 19.8%, отговорили с "много е вероятно" и "по-скоро е възможно". "Опасявате ли се, че ще останете без работа в следващите 3 месеца?" - България е водеща с 19.8%, отговорили с "много е вероятно" и "по-скоро е възможно".

В кои сектори вдигнаха заплатите в кризата

В същото време отговорите показват, че домакинствата са силно зависими от помощи от бюджета. Без спестявания казват, че са 37.6% от анкетираните, а още 29.8% - че разполагат с някакви средства да изкарат не повече от 3 месеца начина си на живот.
 

istock
istock

С "Не" или "Не се прилага за мен" са отговорили 93.4% от българите, запитани "Получихте ли или поискахте ли помощ за заплатата си?". Под 2% посочват, че са получили помощ за безработен.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg