Заплатите у нас са се повишили през второто тримесечие на тази година - месеците в пика на кризата с коронавируса. В София ръстът на средната заплата за периода е с близо 1 на сто спрямо месеците от януари до март.

Във Враца обаче е отчетено увеличение от 5,4 на сто. В Пловдив и Бургас повишението е съответно с 1,8 на сто и 1,7%, а във Варна – с близо 2 на сто, показват данните на НСИ.

Във Видин възнагражденията се увеличават с близо 5 на сто за тримесечие, а в Благоевград – с 2 на сто.
НСИ вече отчете, че средната заплата за юни е 1355 лв., което е с 8% повече от същия месец на 2019 г. Спрямо февруари - последният месец преди кризата, увеличението е с 3,6%.

Най-ниски са заплатите на хората, които работят в туризма и ресторантьорството, показват данните на Националния статистически институт. В почти всички градове възнагражденията в този сектор се понижават през второто тримесечие на тази година спрямо предходното.

В Пловдив например именно в този сектор е  отчетено най-голямо намаление на средната месечна работна заплата –  с 18,1%, а в Стара Загора – спадът е с близо 15 на сто.

НСИ
НСИ

Във Варна отчитат най-ниската заплата в хотелиерството и ресторантьорството – средно 723 лева. От февруари до юни насам най-голям е ръстът на заплатите в добивната промишленост - със 7,9% до 1822 лв.

В 10 области трудовите възнаграждения дори не стигат 1000 лева, показват още данните на НСИ. Най-добре платени от тях са хората в Кърджали – с 999 лева средна заплата, а на опашката остават Силистра и Видин – съответно с 938 лв. и 916 лева.

Равни заплати за мъжете и жените в банките у нас

Най-висока е средната заплата в София – 1822 лева, а най-ниска в Благоевград – 886 лева.

Враца вече измества София област от второто място по размер на средната заплата – с 1280 лева. В топ пет попадат още София област – с 1247 лева средна заплата, Варна – 1218 лева и Стара Загора – 1205 лева.

istock
istock

В останалите области обаче възнаграждения остават под 1200 лева през второто тримесечие на тази година. В големи градове като Пловдив и Бургас средните заплати са съответно 1149 лева и 1082 лева и остават доста под определената за страната, която е 1337 лева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg