Средната брутна работна заплата в Албания се е увеличила с 5,2 процента през първото тримесечие на 2021 г. спрямо същия период на 2020 г., достигайки 56 019 леки или 454 евро на месец, съобщава сайтът Екзит.
 
Според данни на националния статистически институт най-високи заплати в страната получават депутатите, висшите чиновници в държавната администрация и изпълнителните директори, като заплатите им са със 72,8 процента по-високи от средната за страната.

Най-ниски заплати имат работниците - с 38,8 процента по-ниски от средната за страната.

В частния сектор най-високи заплати получават служителите във финансовия и застрахователния сектор - с 81,2 процента повече от средната.
В земеделието, горското стопанство и риболова средната заплата е с 37,1 процента под средната за страната.

Заплатите в Гърция близо три пъти по-високи от нашите

През първото тримесечие на 2021 г. официалното ниво на безработицата в Албания сред населението над 15-годишна възраст в било 11,9 процента.

istock
istock

Спрямо същия период на 2020 г. безработицата се е увеличила с 0,5 процентни пункта, а спрямо четвъртото тримесечие на 2020 г. е нараснала 0,1 процентни пункта.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg