Високите цени на бензина и дизела накараха много практични българи да потърсят начин да намалят разходите си за гориво. Дори собствениците на икономичните хибридни автомобили монтират газови уредби, идея която на пръв поглед изглежда нелогична, предава Нова телевизия. 
 
Русе е градът с най-много зелени таксита. Филип кара хибридната кола от началото на пандемията и е категоричен-газовата уредба дава близо 50 на сто икономия на гориво.
 
"За 100 километра, ако се движи този автомобил само на бензин, грубо казано, 5 литра гориво -това са 15 лева, ако се движи на газ това са 7-8 лева", изчислява Филип Хайвазян.
 
Милен току-що се връща от поредния  курс до Букурещ. Той също кара хибрид с газова уредба. И  прави сметка какво би струвало пътуването до румънската столица със стандартното гориво и на газ.

Цената на метана отново тръгна нагоре

"Колата като разход изгори около пет, пет и половина на сто газ. Разликата щеше да е двойна, защото съм правил същия път с автомобила на съпругата ми, която също има хибриден автомобил, но без газова уредба и той изгаря двойно повече гориво, защото е само на бензин", твърди Милен Петков.
 

istock
istock

Монтажът на автогазовите уредби на хибрид отнема повече време и системата е малко по-скъпа - от 1500 до 2000 лева. Плюсовете при монтирането на газова уредба са и в това, че няма загуба на багажно пространство. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg