„Опитваме се да защитим най-незащитените – около 500 хиляди души, които получават минимална работна заплата. Имах преди няколко дни среща с премиера Кирил Петков и една от темите, които коментирахме беше тази.

Тези 750 лева минимална заплата – вероятно няма да са толкова, но е сигурно, че ще има конкретни преговори с нас”. Това заяви с студиото на „Здравей, България” президент на КНСБ Пламен Димитров.

По думите му държавата трябва да се съобразява с това какво става с реалния пазар на труда. „Ако ръстът на средната работна заплата е 14 процента на годишна база – по данни на НСИ.

Нарастването на доходите в частния сектор е 12 на сто. Ако се вземе това предвид – минималната заплата трябва да стане поне 730 лева”.
 
Официалната инфлация преминава 7 на сто на годишна база. „По наши изчисления реалната инфлация е поне двойна. Така че, моят съвет е да се вдигнат заплатите с между 12 и 15 на сто, а ние ще се опитаме да вдигнем минималната да я вдигнем поне с толкова”, посочи Димитров.
 
Според него и за пенсионерите трябва да се гарантира повишение на парите за старост поне с едни 15 на сто.

istock
istock

„Трябва да се гарантира, че и възрастните хора да могат да продължат същата покупателна способност и през 2022 година. Говорим сумарно – през това, което ще даде коефициента от преизчисляването и допълнителното социално подпомагане”, категоричен е той.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg