Държавните финанси са стабилни. Обективните данни сочат, че за месец септември дефицитът е 0.4%, което означава, че на годишна база той ще бъде около 2.5%. Това каза пред NOVA NEWS депутатът от ПП-ДБ Мартин Димитров.

„Служебният кабинет очакваше дефицит от 6.5% на годишна база за 2023 г. Към септември той е 0.4%. Ако се движихме по графика на служебното правителство, трябваше да има 10 пъти по-голям дефицит. Това щеше да бъде истинската пробойна в бюджета. Ние не го допуснахме. Данъците не бяха повишени. На този фон да имаш стабилни публични финанси и да говориш за големи пробойни, може да означава или политически разказ, или това, че планираш пробойна в бюджета, която трябва да обясняваш по някакъв начин”, каза Димитров.

Според него зад твърденията за бюджета на лидера на ГЕРБ, стоят политически мотиви.

„Вероятно те са свързани с наближаващите избори и възможност за постигне на най-добър резултат”, каза още Мартин Димитров.

Ще има ли негативни последствия от вдигането на минималната заплата

Tой уточни, че за България е било важно да има правителство.

„За мен това правителство има подкрепата на ПП-ДБ и ГЕРБ. Дали и доколко трябва да участва трети политически субект, е разговор, който тепърва трябва да се изясни", каза Димитров.

istock
istock

Той уточни, че трябва да има споразумение между ПП-ДБ и ГЕРБ, което да указва какви са ангажиментите на партиите в необходимите реформи.

„Липсата на споразумение за гарантиране на реформите води до това да се случват всякакви мнозинства. За да се сложи ред в работата, трябва да има такова споразумение. Това вероятно ще се случи след местните избори”, добави Димитров.

Целия разговор гледайте във видеото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg