Цените на международните полети са се повишили с 28.9% в края на миналата година спрямо месец по-рано.

Това показват данните на Националния статистически институт.

Поскъпнали са и пакетните услуги за почивка и туристически пътувания в страната - с 15.7%, и книгите - с 5.8%.

През декември е регистрирано намаление на цените за електронни игри - с 4.3%, мобилните телефони - с 3.9%, и козметичните продукти - с 2.4 на сто.

Цените на стоките и услугите са се повишили с 0.7%, показват данните на Националния статистически институт. Според тях от началото на 2019 г. поскъпването е 3.1%, а спрямо декември 2018 г. - 3.8%.

Най-голям принос за отчетено през декември има увеличението на разходите за развлечения и култура, които нарастват със 7.5%. В транспорта поскъпването е с 1.1%, а в хранителни продукти и безалкохолни напитки - с 0.8%.

Най-голямо е намалението при разходите за облекло и обувки - с 1.1%, както и при разнообразни стоки и услуги - с 0.5%. В образованието няма промяна за месец.

Билетите за самолет, които поевтиняха най-много

При харните най-много през месеца поскъпват доматите - с 9.9%. Следват свинското месо - със 7.9%, и краставиците - със 7.3%.

През декември най-голям спад в цените се отбелязва при цитрусовите и южни плодове - с 9.6%, кафето - с 1.8%, и газирани напитки - с 1.5%.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg