Коронавирусната пандемия накара германците да трупат парите си в банкови сметки, което отслаби надеждите за потребителски бум в близко бъдеще, информира ДПА.

Между януари 2020 година и януари 2021 година сумата, държана от частни домакинства по сметки в банки, е скочила със 182 милиарда евро до 1,73 трилиона евро, сочат най-новите данни на централната банка на Германия (Бундесбанк).

В Германия живеят 237 милиардери


Според института за икономически изследвания Ифо (ifo)м това е така нареченият спестовен излишък от около 100 милиарда евро и тази цифра ще нарасне допълнително през първото тримесечие.

457,1 млн. евро са чуждите инвестиции у нас

Размерът на потребителските кредити, включително под формата на овърдрафт, от друга страна е намалял по време на пандемията, заявиха финансови експерти.

Директорът на сайта за онлайн сравнение на цените Check24 Кристиан Нау отдава данните на факта, че потребителите няма къде толкова да харчат парите си заради пандемичния локдаун и че банките са по-предпазливи при отпускането на заеми в несигурни финансови времена.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg