Месечната издръжка на домакинство е скочила осезаемо през последната година. Това сочат изследвания на синдикатите у нас. Темата в „Здраве, България” коментираха банкерът Левон Хампарцумян и икономистът Евгений Кънев.

Експертите се обединиха около мнението, че страната ни няма ефективния пазар на държавите членки на еврозоната и Шенген. Те подчертаха позитивите от членството и обясниха защо това намалява цените на стоките в Европа.

Според Хампарцумян не бива да се пренебрегва фактът, че у нас има много хора, особено в ниския диапазон на заплащане, които са в „сивия” сектор - осигуряват се на минимална заплата, а „под масата” взимат допълнително пари. По думите на банкера инфлационните процеси в цял свят вървят към затихване. Той прогнозира, че цените ще се запазят високи, но доходите ще ги догонват.

Как да избегнем дългова спирала – когато заплатата не стига да покрием разходите си

Евгений Кънев подчерта, че влизането на България в еврозоната от януари 2024 г. зависи изцяло от това дали ще имаме редовно правителство, защото това нямало как да се случи със служебно.

istock
istock

„Второто нещо, което е много важно, е да се приемат изключително важни закони, които по някаква причина нашият елит отказва да приеме години наред, свързани с управлението на БНБ. Това не се говори много. Закон, който отвързва БНБ от политическото влияние, което има в момента”, допълни икономистът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg