Музеите в България настояват да получат 50% повече пари през следващата година за издръжка и модернизация на фондохранилищата и експозиционните зали, както и за повишаване на заплатите в сектора, тъй като е налице масово напускане на специалисти. 

В момента има сериозен дисбаланс между образованието и културата, каза пред БНР председателят на Сдружение "Български музеи" Борис Хаджийски.

"Едно 50-процентно увеличение на средствата за музеи и художествени галерии ще може да се използва за модернизиране на материално-техническата база на музеите и галериите, основно експозиционни зали и фондохранилища, тъй като ние изоставаме в това отношение. Музеите и галериите опазват и съхраняват над 8 млн. движими културни ценности. Бихме искали те да бъдат обгрижвани по най-добрия начин, а това става със сериозни инвестиции. Бихме искали да модернизираме и нашите експозиционни зали".

Другото искане е за повишаване на заплатите, добави Хаджийски. По думите му тези пари ще са за да се навакса изоставането през годините за тези работници

istock
istock
\
"Имаме уверението, че ще бъдат увеличени стандартите", каза той за срещата им с финансовия министър Асен Василев.

Борис Хаджийски беше категоричен, че не са съгласни с евентуално "мизерно увеличение" на стандартите на българските музеи. 

"Ние сме пазители на паметта на нацията. Ние сме пазители на националната идентичност. И тази национална идентичност трябва да се пази с всички сили. Това е добро за всички нас". 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg