Броят на хората, работещи в митниците, ще бъде намален, предвижда Проект на Постановление на Министерския съвет за приемане на Устройствен правилник на Агенция „Митници“.

С  проекта  не  се  предвиждат  промени  на  щатната  численост  на  Агенция „Митници“.  Предвиждат  се  промени  в  числеността  на  Централно  митническо управление в  полза  на териториалните  дирекции.  Необходимо  е  намаляване  на предвидените щатни бройки за Централно митническо управление, с цел засилване административния капацитет на териториалните дирекции и постигане на по-голяма оперативност при изпълнение функциите и задачите на Агенция „Митници“, пише в мотивите си финансовият министър Асен Василев.

Според него е необходимо закриване, създаване и преструктуриране на отделни звена в централно митническо управление, което ще доведе до оптимизация на работата на митническата администрация. Установена  е  необходимост  от  редакционни  промени с  цел прецизиране на уредбата и привеждане в съответствие с действащата нормативна уредба, пише в мотивите.

Предвижда  се  числеността  на  общата  администрация  към  Централно митническо  управление  да  е  166  щатни  бройки,  организирана  в  пет  дирекции,  а числеността на специализираната администрация да е 435 щатни бройки, организирана в шест дирекции. С проекта на акт се постига намаляване на досегашната числеността на Централно митническо управление от 1304 на 630 щатни бройки. Дирекциите в специализираната администрация се  увеличават  от  пет  на шест,  като  се намалява общата численост от 1109 на 435 щатни бройки. Обособяват се две нови звена на пряко подчинение на директора на Агенция „Митници“.

istock
istock

Други промени в правилника предвиждат въвеждането  на мерки  за  контрол  на  митническите  служители,  чрез  инструменти,  позволяващи контрол на финансовото им състояние.

С проекта на акт се предвижда възстановяването на дирекция „Последващ контрол“  към  Централно  митническо  управление.  Установена  е необходимост  от засилване  на  последващия  контрол,  поради  което  за  по-голяма  ефикасност  и ефективност при прилагане на мерките от последващия контрол във връзка с акцизното и  митническото  законодателство  се  обособява  отделна  дирекция.

Към  настоящия момент последващия контрол е част от функциите на дирекции от специализираната администрация  към  Централно  митническо  управление,  извършващи  основно методическа дейност. С възстановяването на звеното ще се постигне засилване на проверките на  заявителите  за  издаване  на  разрешения  по  митническото законодателство;  проверките за  издаване  на  сертификат  за  одобрен  икономически оператор,  както  и последващия  контрол на митническо  задължение,  възникнало  в резултат на извършените проверки, се посочва в мотивите на финансовия министър.

istock
istock

Акцентира се върху проверките за установяване на факти и обстоятелства от значение за задължения за акциз и ревизиите за установяване на акцизни задължения. С  проекта  на  постановление  се  предвижда възстановяване на  дирекция „Национален учебен център“ към Централно митническо управление. Наличието на обособена структураще оптимизира дейността по обучение и професионално/служебно развитие на митническите служители.

Имоти на длъжници продава НАП

С проекта на постановление не се предвижда в структурата на Централно митническо управление наличието на главни дирекции. Предвижда се функциите и задачите на съществуващите към момента главна дирекция „Митнически разузнаване и разследване“ и главна дирекция „Информационни системи и аналитична дейност“ да бъдат  разпределени  между  новосъздадени  дирекции  към  Централно  митническо управление и териториалните звена.

Осъществяването на функции от страна на главните дирекции на територията на цялата  страна не  водят  до  ефективна  координация,  ръководство  и  контрол  при осъществяване на приоритетните функции и задачи на агенцията, посочва Асен Василев.

istock
istock

Според него това води до занижен контрол при изпълнение на служебните задължения, което поставя в риск защитата на икономическите и финансовите интереси на Европейския съюз и Република България. Необходимо  е  засилване  на  митническия  контрол  в  областта  на  митническите, акцизните и валутните нарушения и престъпления, противодействие на незаконния трафик  на  наркотични  вещества,  прекурсори  и  оръжия,  чрез  децентрализация  на ключови функции, както и по-добра координация при осъществяване на функциите и задачите  в  областта  на  разработването  на  стратегията,  приоритетите,  планове  и програми  за  развитие  в  областта  на  информационните  технологии  и  развитие  на електронното управление в системата на Агенция „Митници“.

Смениха шефа на НАП

На  централно  ниво  се  предвижда  създаването  на  дирекции  „Митническо разузнаване и разследване“ и „Информационни системи и аналитична дейност“, които да поемат част от функциите на съществуващите към момента главни дирекции. С проекта на постановление не се предвижда в структурата на Централно митническо управление наличиетона дирекция „Сигурност“. Функциите на досега действаща дирекция ще бъдат разпределени между две отделни звена, пряко подчинени на директора на Агенция „Митници“, а имено „Звено по сигурността“ и „Звено по мрежова и информационна сигурност“.

istock
istock

С проекта на акт се предлага и прецизиране на правомощията на директора на Агенция „Митници“. Предвижда се да отпадне изискването за съгласуване с министъра на  финансите  при освобождаване  от  длъжност  директорите  на  териториалните дирекции, поради обявяването на разпоредбата за противоконституционна.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg