Работещите в петролната и газовата индустрия по целия свят получават едни от най-високите заплати. Заради пандемията обаче компаниите са изправени пред свито търсене и ниски цени, което ги принуждава да съкращават разходите. Едно от перата е за заплати на служителите, пише Ройтерс.

Проучване показва, че за около 30% от служителите в петролната индустрия вече има намаление на заплатите и като цяло в сектора се чувстват несигурни за бъдещето си. Притесненията са свързани не само с коронавируса, но и с плановете за енергийна трансформация и нисковъглеродна икономика.
Близо 20% от участвалите в анкетата коментират, че очакват намаление на заплатата си през 2021 година.

Мащабното проучване на компанията за набиране на персонал Airswift обхваща над 16 хил. души, работещи в петролната индустрия в 166 държави, посочва още Ройтерс.
 
Макар и годината да е тежка, всъщност хората с повишение на доходите в петролната индустрия са повече - 37% от анкетираните съобщават за ръст на заплащането си през 2020 година. За увеличение на заплатите през 2019 година обаче са съобщили 50% от участващите в проучването.
 

istock
istock

Най-високите заплати в сектора получават постоянните работници в Северна Америка - средната заплата е 100 хил. долара годишно. В Южна Америка пък е най-ниското заплащане - 50 хил. долара годишно.

Стигат ли им парите на американците

Петролните компании намаляват не само заплатите, но и освобождават служители. По данни на Rystad Energy през 2020 година са съкратени 400 хил. работни места. Половината от тях са в САЩ, които са фокусирани върху скъпия добив на шистов петрол.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg