В година, все още опустошавана от пандемията на коронавируса и нейните икономически последици, изглежда, че много хора ще се борят през най-празничната част на 2020 г. Проучване установява, че над 60% от американците казват, че сега живеят от заплата до заплата, когато годината приключва, пише Study Founds, цитирано от БГНЕС.

Анкетата на над 2000 американци, поръчана от Highland Solutions , има за цел да види какво е положението с навиците на харчене и личните финанси в САЩ по време на пандемията. Резултатите от тях установяват, че 63% от анкетираните са намалили разходите си поради COVID-19 . Шестима на всеки 10 казват, че го правят, за да бъдат по-предпазливи, но 49 процента добавят, че това се дължи на загуба на доходи от работа.

Между правенето на по-пестеливи избори и спирането на работата в цяла Америка, мнозинството от анкетираните казват, че нормално „излизане за по чашка“ е най-големият удар. Шестдесет и четири процента пропускат вечерята или поръчват храна. Други 61 процента добавят, че гледат по-малко филми, 55 процента купуват по-малко дрехи и 52 процента пътуват по-малко.

Само един на всеки пет американци (21%) казва, че всъщност харчат повече по време на пандемията. За тези лица най-големите разходи са свързани с увеличено пазаруване на храни и хранителни стоки .

istock
istock

С поставянето „под ключ“ от властите, принуждаващо безброй фирми да затворят и след това да съкратят работници, всеки четвърти респондент сега смята, че доходите им не са стабилни. Почти двама на всеки трима (63%) казват, че живеят от март месец в цикъл от заплата до заплата
„След като равнището на безработица скочи до над 14% през април, американците продължават да бъдат предпазливи по отношение на сигурността на своите работни места и доходите си“, пише президентът на Highland Solutions Джон Бърбаум в медийно съобщение.

Българите се отказват от ремонт и покупка на кола

С малко помощ, която изглежда е на път, повече хора кандидатстват за кредит и поемат дългове. Всеки трети от респондентите е отворил нова кредитна карта по време на пандемията. Една четвърт от анкетираните добавят, че са натрупали над 10 000 долара дълг, като същевременно покриват разходите си.
За американците, които спестяват за тежки дни, 2020 г. попи повечето (ако не и всички) средства.

Анкетите установяват, че 47% са изчерпали спестяванията си по време на пандемията. Двама от трима американци добавят, че съжаляват, че не са имали достатъчно в банката преди началото на кризата.

istock
istock

Зашеметяващите 82 процента признават, че не могат да си позволят изненадващи разходи от 500 долара, ако изведнъж се наложи да се изправят пред такова плащане. Анкетата разкрива също, че много хора в САЩ признават, че живеят над възможностите си.

Като цяло 44 процента казват, че не са могли да поддържат начина си на живот и преди пандемията. Членовете на Generation X и Millennials се класираха като първите две групи, които заявяват това.

И така, кога най-после нещата ще се нормализират? Повечето респонденти се съгласяват, че ще отнеме известно време, като 74 процента казват, че на семействата им ще са необходими между няколко месеца и две години, за да се възстановят от финансовите главоболия. Най-честата оценка за финансово възстановяване е между шест и 12 месеца (22%).

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg