Най- голяма концентрация на нередности по изпълнението на проекти по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" - 2014-2020 г., е констатирана в Северозападния регион, който е приоритетен в целия програмен период, защото там се отчиташе най-висока степен на бедност и най-ниско развитие на бизнеса.

24 млн лева е стойността на корекциите, като голяма част от средствата са възстановени.

Това съобщи на пресконференция служебният министърът на икономиката Даниела Везиева, която обяви резултатите от направения анализ за ефективността и устойчивостта на процедурите по оперативната програма.

Общият брой на регистрираните нередности е 333, от които 94 са в Северозападния регион.

Възможна проверка за усвояването на европарите у нас

За периода 2014-2020 г. по програмата са сключени 2913 договора по проекти на стойност 2,063 от млрд. лева, от които 930 са проектите в Северозападния район на стойност 478 млн. лева.

Не се отчитат косвени ефекти от програмата в Северозападния регион, защото нито се е подобрила жизнената среда, нито намалява миграцията, коментира министърът. Затова управляващият орган на програмата и консултанти ще разработят допълнителни мерки за контрол, които ще са опростени, но ще дават по-добър ефект от контрола.

В отговор на въпрос Везиева уточни, че по констатираните нередности има две образувани допроизводствени следствия през европейската прокуратура, а проверките на управлявания орган и съответните служби продължават.

Най-много са установени нередности, свързани с провеждането на обществените поръчки, с начина на купуване на средства за активи, а девет са били свързани с устойчивостта на инвестицията, което означава, че след изтичане на проекта към момента няма реална дейност на съответното място, обясни
Везиева.

Има установени 42 нередности, регистрирани в IT сектора. Везиева посочи като недопустими практики фирми, които са регистрирани, че разработват софтуери в Северозападния регион, а трудовите договори на работещите са на други места. Проекти за разработване и внедряване на иновации в предприятия - закупуване и разработване на софтуери, голяма част от тях вече не са факт в Северозападния район, каза министърът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg