Пенсии, социални помощи и данъчни облекчения няма да бъдат орязвани. Това заяви категорично вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов в ефира на „Здравей, България”. Коментарът му дойде по повод изказване на бившия финансов министър Асен Василев.
 
„В предизборна кампания всички политици защитават своята позиция. България по принцип трябва да прави повече за повишаване на доходите и това беше важна стъпка, която редовният кабинет предприе. Бюджетът за тази година, така или иначе, е приет, а този за 2023 г. ще бъде предложен в края на октомври”, заяви Пеканов. И допълни, че служебният кабинет няма да участва в тази дейност.
 
По отношение на парите за България по Плана за възстановяване и устойчивост Пеканов призова следващият парламент възможно най-бързо да приеме реформите, които Европа настоява да направим.
 
„Двете най-проблемни теми са енергетиката и върховенството на закона. Заложихме промени и сега те трябва да бъдат изпълнени. За да получим парите, са необходими мерки в сферата на съдебната реформа. Следващата седмица ще бъдат представени предложенията на служебния кабинет в тази сфера - общо 11 законопроекта”, обясни Пеканов.

Преизчислението на пенсиите от 1 октомври е заложено в бюджета

Той съобщи още, че страната ни ще получи най-малко 500 млн. евро като финансиране от Брюксел заради енергийната криза.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg