Хората, чиито блокове ще бъдат санирани по новата програма за енергийна ефективност, няма да участват със съфинансиране. Ще има съфинансиране от 5 или 10%, но то ще бъде поето по други механизми, разработват се 4 варианта. Това заяви министърът на регионалното развитие Петя Аврамова пред Нова телевизия в коментар на стълба "Зелена България", който е част от Европейската програма за възстановяване и устойчивост.

За нас е ясно, че ако хората трябва да извадят от джоба си, винаги в един вход ще се намери някой, който да блокира процеса, а ние искаме тази програма да не бъде блокирана и да стартира бързо, обясни министърката. Ще се започне с всички сдружения на собствениците, които имат договори с общините и чиито документи все още са в Българската банка за развитие - имало над 3000 чакащи.

Новата програма за енергийна ефективност ще започне от 2021 г. и ще е много по-мащабна от досегашната. Тя ще включва не само изолация, дограма и подмяна на топлоизолация на покриви, но и възобновяеми източници на енергия като соларните панели, фотоволтаиците и др.

Не става въпрос само за жилищни, но и за промишлени и публични сгради - общински и държавни, за образователна и социална инфраструктура, както и за уличното осветление, обясни Аврамова. И допълни, че многофамилните жилищни сгради са с голям ресурс - над 1,7 млрд. лв.

Слагат слънчеви панели на блоковете с пари от ЕС

По повод искането на Валери Симеонов за затягане на мерките във връзка с COVID - пандемията, Аврамова обясни, че трябва да слушат експертите, а всички хора да бъдат отговорни и да спазват мерките. Самата тя е била 10 дни в изолация.

В цял свят случаите на заразените растат. Изказванията са по-скоро политически - с критики, но без предложения и становища, които да бъдат обсъдени. В тази ситуация не трябва да се политиканства с нито една тема, която касае живота на хората. Трябва да бъдем отговорни и единни, за да можем да се справим с пандемията, коментира министърката.

istock
istock

Няма да има режим на водата в Бургас, работи се по проекти за пречиствателни станции на язовирите "Порой" и "Ахелой", ще има вода до пролетта на 2021 г., обясни още Аврамова.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg