Ново преизчисляване на пенсиите от 1 януари догодина, предвиждат промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, внесени от БСП между двете четения на законопроекта. Предлага се трудовите пенсии и тези за инвалидност, чийто размер към края на тази година е изчислен при коефициент за година стаж, различен от 1,35, да се изменят, като при всички последвали изменения на пенсията се вземе коефициент от 1,35.

Друго предложение предвижда минималното обезщетение за безработица да стане 26 лева, а не както е заложено в бюджета на ДОО – 18 лева. За максималния размер е предвидено то да стане 107,14 лв.

От БСП предлага втората година от майчинството да се плаща една минимална заплата в размер на 933 лева, колкото става тя от началото на следващата година, а не 780 лева както е сега.

Освен това от БСП предлагат да се начислява лихва върху вземанията за невнесени осигуровки, както и такива за допълнително пенсионно осигуряване, които са забавени повече от 6 месеца. Лихвата да бъде в размер на основния лихвен процент плюс 15 пункта.

Очаква се увеличение на вдовишката добавка към пенсиите

От ГЕРБ също искат да се повиши минималното обезщетение при безработица, като тане 22 лева. Според мотивите на депутатите хората, получаващи минимално обезщетение за безработица, са една от групите с най-висок социален риск. Друга промяна е да се запази минималният осигурителен доход за земеделските стопани и тютюнопроизводители на 780 лева, а не както е предвидено той да стане 933 лева от догодина. Така според вносителите на законопроекта, ще се запази дейността на дребните и малки земеделски производители.

istock
istock

Искане за увеличение на минималното обезщетение за безработица е внесено и от депутати на „Възраждане“, като според тях то трябва да стане 30 лева от догодина. И те настояват майките да получават 933 лева през втората година на майчинството.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg