Имахме две срещи с премиера и с финансовия министър, като на втората бяха поети конкретни ангажименти за политика по доходите в конкретни сектори – висше и средно образование, здравеопазване, култура.

Това каза за БТА главният икономист на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и директор на Института за социални и синдикални изследвания Любослав Костов. Коментарът му е във връзка с очакваното обсъждане на проектобюджета за 2024 г. Все още проектобюджетът не е представен официално.
 
По думите на Костов едно от обещанията е учителските заплати да са 125% от средната работна заплата за страната. Също така се очаква и ръст на заплатите в сектор „Култура“, посочи той. И отбеляза, че искането на КНСБ е за 86 млн. лв. за работещите в културните институти.
 
Ние искахме 15% ръст на разходите за персонал в бюджетната сфера. Това, което ни беше обещано, е около 10% ръст на разходите за персонал, коментира още Костов. По думите му това все пак е добра основа, над която може да се надгради при обсъжданията на проектобюджета в парламента.
 
Костов посочи, че обезщетения за майчинство през втората година най-вероятно също ще се изравни с увеличението на минималната работна заплата, която от догодина ще е 933 лв.

Вдигат пенсиите и бюджетните заплати догодина

Очаква се и размерът на т.нар. „вдовишка пенсия“ също да се повиши.
 
Не пречи да има 10% ръст на пенсиите догодина и да има и коледни добавки за пенсионерите този декември, каза Костов относно очакваното решение на правителството за това дали ще има коледни добавки през декември.
 

istock
istock

Мисля, че могат да се намерят пари в крайна сметка, защото, доколкото си спомням, предния път добавките за Великден струваха около 60-70 млн. лв., коментира икономистът. И подчерта, че увеличението на пенсиите през 2024 г. е заложено законодателно по т.нар. „швейцарско правило“ и „това не е новина“. Той добави, че увеличението на пенсиите ще натовари дефицита в Националния осигурителен институт (НОИ), но се очаква да нарасне максималният осигурителен доход, откъдето да влязат допълнителни приходи в бюджета на НОИ.
 
В края на октомври финансовият министър Асен Василев каза пред журналисти, че политиката на правителството е пенсиите да се увеличават трайно, а не да се дават еднократни добавки и пенсиите да се държат ниски. Преди дни в ефира на БНТ той посочи, че в бюджета за 2024 г. са планирани много инвестиции в социалната система, както и че ще се увеличат и капиталовите инвестиции. Василев каза, че към 15 ноември се очаква проектобюджетът да бъде представен за обществено обсъждане.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg