Допълнителни 25 милиона лева годишна субсидия за българската филмова продукция гласува на първо четене мнозинството в Народното събрание. 

С промените в Закона за филмовата индустрия депутатите подкрепиха финансовата рамка за българското кино да се разшири от седем игрални филма да се произвеждат 12, от 14 документалните да станат 22 и да има до 250 часа за анимация. 

10 милиона лева ще бъдат допълнително за производство на български филми, както и 15 милиона за инвестиции в родната киноиндустрия.

Готвят нова помощ за затворения бизнес

С промените се въведоха и финансови стимули за филмовите компании, които са снимали продукции у нас, като те ще могат да си възстановяват 25% от максимум 80 на сто от разходите, които са извършили при снимането на филми в България. 

istock
istock

Левицата даде принципна подкрепа, но настоя за въвеждане на ефективен контрол на разходваните средства. Депутатът Антон Кутев: 

"Контролът върху изразходване на обществените средства е слаб и той води до това, че има лобистки характер". 

От ГЕРБ се съгласиха с констатациите на левицата

Председателят на парламентарната комисия по културата и медиите Вежди Рашидов увери, че затягане на контрола ще се гарантира с промени между двете четения на законопроекта: 

"Да направим възможността българското кино да се финансира прозрачно, средствата да отиват върху качество, а не върху два часа лента. Няма да крия, че конфликт на интереси е човекът, който разпределя парите, той да контролира парите. Абсурдно". 

Депутатите гласуваха максималния триседмичен срок за внасяне на писмени предложения по законопроекта за филмовата индустрия. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg