Компенсациите за работниците и служителите, отпуснати във връзка с преодоляване на настъпилите последици от COVID-19, няма да подлежат на принудително изпълнение до два месеца след отмяната на извънредното положение, реши парламентът с приетите на второ четене промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.
 
Не подлежат на изпълнение запорни съобщения върху вземанията на работниците и служителите по изречение първо, включително постъпили по банковите им или други платежни сметки, предвиждат приетите текстове.

През 2021 г. за осигурителен и трудов стаж ще се зачита времето на неплатения отпуск до 90 работни дни, а не досегашните 60 дни.
По този начин хората в неплатен отпуск заради коронакризата няма да губят правото си на пенсия или обезщетение за безработица заради прекъсване на стажа.

Обаче, ако излезлите в неплатен отпуск са били изрядни преди него и само за тези 90 дни не могат да внасят осигурителни вноски от 26 лв., то здравноосигурителните им права няма да бъдат прекъснати и те ще дължат тези суми, след като започнат работа.

istock
istock

Депутатите гласуваха още разпоредби, според които на микро, малки и средни предприятия, които в изпълнение на заповед на министъра на здравеопазването при извънредна епидемична обстановка са преустановили дейността си след 1 ноември 2020 г., да се предоставят безвъзмездни средства в размер на процент от оборота им без ДДС за същия календарен период в рамките на периода от 1 март 2019 г. до 29 февруари 2020 г. включително, за срок до отпадането на съответното основание за преустановяване на дейността.

За предприятия, които след 1 януари 2020 г. са започнали/възобновили дейност, която е преустановена в изпълнение на заповед на министъра на здравеопазването, безвъзмездните средства са в размер на процент от оборота им без ДДС за предходния месец на месеца, през който е преустановена дейността, гласят приетите текстове.

Депутатите решиха да уеднаквят помощите за деца с увреждания. Досега законът предвиждаше различни суми за децата с уреждания в зависимост дали са настанени в биологични или семейства на осиновители, или са настанени в семейства на близки, роднини или приемни родители. Първата група, спрямо вид и степен на увреждане, получава до 930 лв. месечно.

istock
istock

При втората група сумата е между 350-490 лв. От нея обаче ще се приспадат помощите по Закона за закрила на детето, съответно увеличението на парите за втората група е с 50 лв.

Хората в неплатен отпуск остават без здравни осигуровки

Прие се общините да разполагат с два месеца гратис кредитна ваканция, през които те няма да дължат вноски по безлихвените си кредити. Въвеждането на такса Битови отпадъци пък се отлага с 1 година заради преброяването на населението.

Фирмите, регистрирани през 2020 г., също ще могат да се възползват от безвъзмездните средства, отпуснати от държавата, като процент от оборота без ДДС.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg