Мярката за по-ниските цени на картите за градския транспорт категорично влиза в сила от 1 февруари. Това заяви в "Денят започва" по БНТ Николай Найденов, заместник-министър на транспорта и съобщенията.

„Тя показва, че може да се намери механизъм, с който да се финансира обществения транспорт без да струва една стотинка на данъкоплатците и без да е пряко засегнат държавният бюджет", допълни Найденов.
 
По думите му се очаква общините, които пряко ще прилагат тази мярка, да могат да се възползват от тази възможност, защото сумата е впечатляваща в размер на 100 милиона лева
 
"Фокусът е към всички уязвими групи, ще бъдат дадени указания на общините, има достатъчно оперативно време да се организират как ще бъдат разпределени средствата", допълни Николай Найденов.

По-евтин обществен транспорт за ученици и пенсионери

Картите за градски транспорт в цялата страна ще поевтинеят за пенсионери и учащи, а за децата до 10-годишна възраст пътуванията ще са безплатни. Увеличават се отстъпките на картите за градския транспорт на пенсионерите от 20 на 40%, а ученическите от 20 на 70 на сто.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg