Промените в спорната наредба за касовите апрати - Наредба Н-18 се отлагат с шест месеца.

Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов след среща с бизнеса.

Наредбата трябваше да влезе на 31 януари.

Аргументите на бизнеса за удължаването на срока за влизане в сила на промените по отношение на специализираните софтуери за управление на продажбите са чути, съобразявам се и с разпореждането на министър-председателя, затова решението от работната среща е да отложим срока с 6 месеца, считано след 31 януари“, заяви Горанов.

Първите три месеца от новото отлагане ще бъдат използвани за интензивна съвместна работа между експертите на съответните браншови организации и НАП, с цел постигане на изясняване на нормативно ниво на неяснотите, за които туристическият бизнес претендира.

istock
istock

В следващите седмици ще се обсъди и режимът на запечатване на обекти от приходната агенция.

Според Горанов общо между двете теми няма, но поради настояване на бизнеса, все пак запечатването на обекти ще се обсъди.

Пред министъра браншовите организации поставиха част от вижданията си за прилагането на наредбата за касовите апарати, а не толкова аргументи против нейното съществуване.

Хотелиерите и ресторантьорите отлагат планирания за днес протест.

Вени Петрова, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, подчерта, че министър Горанов е останал отворен за разговори по останалите искания на бранша, представени в тяхната декларация, която са изпратили в МФ.

Тя уточни, че за диференцираната ставка на ДДС, за която настояват, финансовият министър не е склонен да разговаря на този етап.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg