Всеки трети българин смята, че плащането през мобилния портфейл в телефона пести време и натоварването да носи портфейл в себе си, както и го предпазва от злоупотреба с банкова карта.

Това показва проучване, проведено у нас през ноември тази година. За 44% от анкетираните мобилният портфейл е предпочитан, независимо от ситуацията, 35% използват мобилни разплащания, винаги когато имат тази възможност при пазаруване онлайн и 21% - когато имат нужда да разменят пари с близки и познати.

Проучването показва още, че повече от половината от анкетираните си представят, че до 2-3 години всички разплащания ще са изцяло дигитални и бъдещето на парите ще претърпи драстични промени, а парите в брой ще бъдат използвани все по-рядко.

Получаваме пари през телефона

Последните данни показват, че Швеция, която е сочена като една от първите изцяло безкешови общества в света, вече е отхвърлила не само кеша, но и платежните карти. По време на седмицата, белязана от големи отстъпки в края на ноември, в скандинавската страна са били регистрирани по 5000 плащания на час - с мобилното приложение Swish.

istock
istock

Апликацията, която обединява платежните системи на шест от водещите банки в страната, позволява потребителите да изпращат пари директно по телефонен номер, а също така и да правят лесни и бързи разплащания с онлайн и офлайн магазини.

През последния уикенд на ноември са били осъществени 3,6 млн. разплащания - без кеш и без платежни карти - изцяло в приложението.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg