Паундът поскъпва в понеделник спрямо еврото и долара, след като Английската централна банка призова британците чрез интервюта, публикувани през уикенда, да се подготвят за по-ранно повишаване на лихвените проценти заради нарастващия инфлационен натиск във Великобритания.

Управителят на АЦБ Андрю Бейли каза в интервю за вестник The Yorkshire Post, че инфлацията, надвишаваща целта от 2% на централната банка, е много тревожна и трябва да бъде управлявана, за да се предотврати трайното й нарастване.

Членът на АЦБ Майкъл Сондърс пък заяви за в-к Telegraph, че инвеститорите са били прави да залагат на по-бързо увеличаване на разходите по заеми (на повишаване на лихвите) при наличието на инфлация на потребителските цени от над 4%.

Отчитат засилен интерес към екзотичните валути у нас

Лихвените фючърси, търгувани на CME (Chicago Mercantile Exchange) показват, че ноемврийските договори отчитат вероятност от 20% за повишаване на британската водеща лихва през следващия месец в сравнение с вероятност от 12%, отчетена през миналата седмица, докато декемврийските фючърси вече отчитат вдигане на лихвата на АЦБ до края на годината с вероятност от 45%.

Графика евро/британска лира

"В момента се изграждат силни спекулации, че АЦБ ще започна да затяга (повишава) лихвите преди Федералния резерв на САЩ", посочиха анализатори на банката ING, цитирани от Ройтерс, като те визират ефективното предупреждение от страна на централната банка за опасността от вторичен инфлационен кръг от настоящата висока инфлация.

Разкриха собствениците на скъпи имоти на Острова, купени чрез офшорки

Очакванията за скорошно вдигане на британските лихви допринася за поскъпване на лирата стерлинг спрямо останалите водещи валути.

Британският паунд поскъпва с 0,3% към 1.3670 долара, достигайки най-високо ниво от 28-и септември, докато еврото поевтинява с 0,2% към двумесечно дъно от 0,8472 паунда, достигайки най-ниско ниво от 12-ти август тази година.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg