Пазарът на криптовалути отчете значителен ръст през февруари, като общата му пазарна капитализация скочи с 40 на сто - тенденция, последно наблюдавана през октомври 2021 г. Това показват оценки на най-голямата борса за криптоактиви в света - "Байненс" (Binance), съобщава БТА.

Тенденцията се дължи на стабилното представяне на сектора през последните няколко месеца, както и на непрекъснато растящото доверие от страна на инвеститорите, обясняват от "Байненс". Няколко ключови събития оформиха пейзажа на пазара на криптовалути от началото на годината, сред които е и значителният приток на средства в борсово търгуваните фондове (ETF) за биткойн.

Какво се случва с биткойна

Британският орган за финансов надзор (FCA) одобри в понеделник, 11 март, пускането на борсово търгувани облигации, обезпечени с криптоактиви, за професионални инвеститори в Обединеното кралство, припомня БТА. 

Такива продукти - облигации, емитирани от финансови институции, които проследяват представянето на базовите активи - ще бъдат достъпни само за инвестиционни посредници и кредитни институции, одобрени да работят на финансовите пазари, се казва в изявление на британския регулатор.

iStock

През февруари борсово търгуваните фондове за биткойн отбелязаха нетен приток от над 4,9 млрд. долара, сочат данните на "Байненс".

Федерална комисия за ценните книжа и фондовите борси (ФКЦКФБ) на САЩ одобри първите борсово търгувани фондове (ETF) за биткойни през януари.

Злато, имоти или акции – в какво е най-добре да вложим парите си

Стартирането на подобни фондове се очертава като огромен успех, привличайки значителни капитали на криптопазара. Тази тенденция показва положителна перспектива за криптоиндустрията като цяло, като сега вниманието се насочва към евентуалното пускане на борсово търгуваните фондове за етер, втората най-популярна криптовалута след биткойна, смятат експертите на борсата за криптоактиви.

Десетте най-добре капитализирани криптовалути отбелязаха положително ценово движение през февруари, като доджкойн (DOGE), биткойн и етер отчетоха най-солидни ръстове - съответно с 46, 45,5 и 44,5 на сто.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase