Хората в пенсионна или близка до пенсионна възраст, както и най-младите на пазара на труда се представят най-добре в погасяването на просрочени задължения в условията на пандемия от коронавирус.

В COVID кризата лицата на възраст над 60 години, особено жените, плащат най-често и редовно своите просрочени задължения. Това показва проучване “Добрият платец” на една от големите компании за изкупуване на дългове в Европа. То е направено на база данни от над 490 хил. задължения на физически лица в България през цялата 2020 г.
 
Интересно е, че значително по-добре спрямо предходната година се представят най-младите - 20-24 годишните. Следващата възрастова група - 25-29 годишните, поддържат високо ниво на обслужване на задълженията си за втора поред година.

За разлика от предходното изследване, сега хората на средна възраст изпитват повече затруднения да погасяват редовно дълговете си. Прави впечатление по-негативната тенденция при клиентите между 30 и 45 години, които, изглежда, най-силно са усетили ефекта на кризата.  

Очаквано, през миналата година са се променили и навиците и профила на хората в България по отношение на плащането на задължения, които веднъж вече са просрочили. Увеличава се  броят на хората, които желаят да започнат редовно погасяване на тези задължения.

Прогнозата на компанията е да има значителни обеми необслужвани кредити, които ще бъдат обявени за продажба през тази и следващата година.

istock
istock

“С изтичането на мораториума за плащанията по кредитите и прекратяването на схемите за държавни гаранции в подкрепа на бизнеса и домакинствата ще наблюдаваме силен ръст на просрочените заеми. Групата ни очаква повишена активност на пазара по-късно през тази и следващата година”, коментира на форум за изкупуване на дългове Ерик Йонсен, изпълнителен директор на B2Holding.

20% от хората няма да могат да обслужват кредитите си

В Европа към декември 2020 г. кредитите, които са под мораториум или част от схеми за държавни гаранции, са на стойност 660 млрд. евро по данни на Европейския банков орган (European Banking Authority). В България към март 2021 г. заемите под мораториум са близо 9 млрд. лв. по данни на БНБ.

Очакванията са тази картина да се промени и по-късно през тази и следващата година на пазара да бъдат предложени голям обем проблемни кредити.  
По данни на БНБ към края на март 2021 г. необслужваните банкови кредити в България са на стойност 5.7 млрд. лв. или 7.1% от всички отпуснати заеми.

istock
istock

За сравнение - в края на март 2020 г. делът на същите е бил 8%. Само фирмените са 3.7 млрд. лв. или 9.6% от всички кредити за нефинансови предприятия. След трудната 2020 г. основната причина за по-малкото просрочени заеми е кредитният мораториум, от който са се възползвали много клиенти на банки, както и по-рестриктивната политика за отпускане на заеми, прилагана през миналата година.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg