Цената на петрола се повиши, след като Русия и Саудитска Арабия обявиха, че ще продължат с доброволните съкращения на добива и износа на петрол, както и заради спекулации за допълнително затягане на санкциите срещу търговията на суровината от страна на Иран, предаде Ройтерс.
 

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа, се покачиха с 35 цента, или 0,41 на сто до 84,89 долара за барел.
 
Котировките на американския лек суров петрол нараснаха с 41 цента, или 0,51 на сто до 80,92 долара за барел.
 
Саудитска Арабия потвърди, че ще продължи с допълнителното си доброволно съкращаване от 1 милион барела на ден и през декември, за да запази добива на ниво от около 9 милиона барела на ден, се казва в изявление на източник от министерството на енергетиката. Решението на Рияд беше в съответствие с очакванията на анализаторите. Близкоизточната държава предприема доброволните съкращения от юли насам.
 
Русия също обяви, че ще продължи допълнителното си доброволно намаляване на износа с 300 000 барела на суров петрол и петролни продукти до края на декември.
 
Русия предприе две мерки, свързани доставките на петрол, като през април Москва реши да намали добива на суровината с 500 000 барела на ден до края на 2024 г., а през август властите в страната обявиха, че ще намалят износа с 300 000 барела на ден края на тази година.

Евтините горива може да останат мираж за българите

Анализатори от нидерландската банкова група Ай Ен Джи (ING) посочиха, че очакват през първото тримесечие на 2024 г. предлагането на петрол да бъде повече от търсенето, което може да доведе до това, че Саудитска Арабия и Русия да продължат да ограничават добива и износа, допълва Ройтерс.
 
През изминалата седмица и двата контракта отбелязаха втори седмичен спад, като котировките се понижиха средно с около 6 на сто. Това се случи на фона на опити за овладяване на напрежението в Близкия изток.
 

Kои са страните с най-скъп и най-евтин бензин в Европа
Dariknews.bg 

В петък Камарата на представителите в Конгреса на САЩ прие законопроект за засилване на санкциите срещу иранския петрол, които предвиждат мерки срещу чуждестранни пристанища и рафинерии за преработка на петрол, изнасян от Иран. Документът все още не е подписан от президента на САЩ Джо Байдън, така че да се превърне в закон.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg