От днес започва изплащането на пенсиите чрез пощенските станции, което ще продължи по стандартния график до 20 март (понеделник), информираха от Националния осигурителен институт (НОИ). Преводите на сумите по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени днес.

Датите за всички видове плащания, извършвани от НОИ към осигурените лица и пенсионерите, се актуализират всеки месец и са достъпни през интернет страницата на института, рубрика „Календар на плащанията“.

От Националният осигурителен институт (НОИ) обявиха, че вече са изплати дължимите суми на около 1000 души с възстановени пенсии за инвалидност, наследствени пенсии и/или добавки за чужда помощ по експертни решения с изтекъл срок и със забава в медицинската експертиза за преосвидетелстване на лицата. Това плащане е извършено по списъци, предоставени на НОИ от Министерството на здравеопазването (МЗ), през февруари.

Колко пенсионери получават над 2000 лева на месец

Тези списъци съдържат данни за лицата, които са подали заявление-декларация за преосвидетелстване не по-късно от три месеца преди изтичане на срока на експертните им решения, но в тримесечен срок от датата на заявлението ТЕЛК не се е произнесъл за вида и степента на увреждане/степента на трайно намалената работоспособност.

istock
istock

И занапред списъците  ще постъпват периодично от МЗ и след технологичната им обработка поетапно ще се извършват извънредни плащания. Служебното възобновяване бе регламентирано в Закона за изменение и допълнение на Закона за хората с увреждания, в сила от 29.01.2023 г. Пенсионните плащания не се възстановяват безусловно и за всички лица, а на тези, които отговарят на нормативните изисквания, а именно – да са подали заявление-декларация за преосвидетелстване и да е налице забава в медицинската експертиза.
 
 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg