По 290 лева ще получат работници и самоосигуряващи се от най-пострадалите браншове от кризата с коронавируса.

Помощта ще е за срок до шест месеца след отмяната на извънредното положение и ще бъде преведена от Агенцията по заетостта.
 
Кои ще са определените категории лица, критериите и условията ще бъде определено с акт на Министерския съвет. Това реши парламентът, след като гласува промени и допълнения в Закона за здравето, с които се променят и други закони.
 
Средствата се превеждат по банков път на съответния осигурител/самоосигуряващо се лице. Парите са за сметка на средства от Европейските структурни и инвестиционни фондове.
 
Мнозинството не прие предложението на БСП минималното дневно обезщетение за безработица да бъде увеличено от 9 на 17 лева. Отхвърлено беше и искането им за диференцирано ДДС.

Ползваният през 2020 г. неплатен отпуск до 60 работни дни ще се зачита за трудов и осигурителен стаж, прие още парламентът.

С до два месеца се удължават и повечето от социално-икономическите мерки, въведени при извънредното положение.

istock
istock

До два месеца след отмяната му срещу физически лица се спират всички обявени публични продан и въводи във владение, обявени от държавните и частните съдебни изпълнители, след което се насрочват наново, като не се дължат такси и разноски.

Не се налагат запори на банкови сметки на общини два месеца след отмяната на извънредното положение.

Със същия срок, пак след края на извънредното положение, при забава за плащане на задължения на частноправни субекти, длъжници по договори за кредит и други форми на финансиране, вкл. когато вземанията са придобити от банки, финансови институции или трети лица, не се начисляват лихви за забава и неустойки, задължението не може да бъде обявено за предсрочно изискуемо и договорът не може да бъде развален поради неизпълнение.

Глобите за нарушаване на карантината остават

Мярката не важи за юридически лица, защитата спрямо физическите лица продължава още два месеца, разясни правосъдният министър Данаил Кирилов.

istock
istock

Длъжниците по договорите за кредит, смятаме, че са успешно защитени чрез множеството регулации, отбеляза той. По думите му, защитени са и общините при обезпечителните мерки. 

Безработни ще могат да сключат сезонни трудови договори в селското стопанство за не повече от 14 дни за месец, приеха още депутатите, като целта е фермерите лесно да успеят да приберат реколтата си, която бързо да достигне до българските магазини, се посочва в мотивите на управляващите, които са вносители на окончателните промени.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg