Постъпленията в държавната хазна продължават да се свиват, въпреки че все още бюджетът е с излишък.

Това показват данните за изпълнението на консолидираната фискална програма към края на юли и прогнозните за август, публикувани от финансовото министерство, предаде БНР.

Вижте сроковете, ако плащате на вноски местните данъци

През август в хазната се очаква да има излишък от 1,5 млрд. лева, което е намаление спрямо 1,7 млрд. лева спрямо края на юли.

Финансовото министерство дори прогнозира месечен дефицит от 190 млн. лева през август, като свиването на постъпленията в хазната продължава заради икономическите последици от кризата с Covid-19.


Най-сериозен е ефектът върху данъчните постъпления.

Например - от ДДС са постъпили малко над 6 милиарда лева към края на юли, което е с 400 милиона по-малко спрямо година по-рано.

Държавата бави 220 млн. лева плащания към фирмите и гражданите

От представените данни обаче не става ясно дали намалението е единствено заради по-ниската стопанска активност, породена от пандемията, или вече се чувстват последиците от намаляването на ставката за храната и безалкохолните напитки, детските стоки и книгите.

Към август бе намалена ставката и за бирата и виното, сервирани в ресторантите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg