Лихвата за забавени плащания да се намали, предлагат депутатите Десислава Атанасова и Радомир Чолаков с промени в Закона за задълженията и договорите, които са внесени в Народното събрание.

Когато забавеното плащане се дължи от търговец, то наказателната лихва да не може да надхвърля основният лихвен процент на БНБ, който сега е 0%, плюс 8 процентни пункта.

Когато длъжникът е физическо лице, наказателната лихва да е 4%, пише в предложението. Вносителите напомнят, че в момента наказателната лихва е основният лихвен процент на БНБ плюс 10 процентни пункта, докато в ЕС тя е не повече от 8%.

Надбавката за плащане на просрочени задължения от 10% е определена у нас преди повече от 20 години при съвсем различна икономическа обстановка, пише в мотивите към законопроекта.

Според тях задържането на наказателната лихва на тези високи нива, при условие, че лихвите на банките са близки до нулата, определя характера на лихвата за забава не като компенсационен, а като санкциониращ.

Фирми бавят плащанията

Примери показват, че дори малки по размер забавени плащания могат да се превърнат в непосилни суми за връщане, което предполага фалити за търговци или изпадане в безизходица на граждани.

istock
istock

Най-често жертви на подобни практики се оказват малки семейни фирми, възрастни хора, пенсионери и социално слаби граждани, които игнорират водените срещу тях дела от фирми монополисти като топлофикации, електроразпределнието и т.н. и често са принудени да заплатят суми значително по-големи от първоначалния дълг. тази промяна се очаква да облекчи именно тези длъжници, посочват вносителите на промените.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg