Работата по проекта на Закон за въвеждане на еврото в България е в напреднала фаза. Законопроектът е изготвен от работна група към Координационния съвет за подготовка на България за членство в еврозоната, включващ голям брой институции, съобщава премиерът Гълъб Донев в отговор на депутатски въпрос.

Той уточнява, че предстои окончателно съгласуване на проекта между националните институции, след което той ще бъде изпратен за съгласуване от Европейската комисия и Европейската централна банка.

Чак след това законопроектът ще бъде пуснат за обществено обсъждане, уточнява Донев. След одобрението му от Министерски съвет Законът за въвеждане на еврото ще трябва да се одобри и от Народното събрание.

По отношение на останалите закон – този за БНБ вече е изпратен за съгласуване в ЕК и ЕЦБ, посочва министър-председателят. След отразяване на становищата на двете европейски институции, предстои публикуването му за обществено обсъждане.

Внасят закона за приемането на еврото до месец

Не така обаче стоят нещата с Кодекса за застраховането, промените по който предизвикаха бурно недоволство от застрахователните компании.

istock
istock

Поради чувствителния характер на предлаганите промени, както и острата реакция и отзвук по тях, законопроектът ще бъде внесен за обсъждане и приемане от Народното събрание едва след постигане на съгласие по текстовете със заинтересованите организации от бранша, посочва премиерът.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg