До края на 2025-та година трябва да се изработи карта на сеизмичния риск в страната.

Ангажимент за това има Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството вече е утвърдило Методиката за анализ, оценка и картографиране на сеизмичния риск на страната, стана ясно от думите на заместник – министъра.

Средствата, които са необходими са около 10 млн.лв. и осигуряването им ще се търси от бюджета.

В картата ще бъде отразено описанието на всяка сграда в страната и това, как би „реагирала“ при даден вид земетресение. Ще се разработят и съответните мерки, които е необходимо да бъдат предприети в различни ситуации.

Ще плащаме между 100 и 500 лв. за технически паспорт на домовете ни

Информацията за сеизмичните рискове в различните зони може да допринесе за повишаване качеството на строителството у нас, за подобряване на инженерната инфраструктура, за поддръжката на хидротехнически и енергийни съоръжения, за модернизирането и развитието и на други области от живота, твърди заместник-министърът на регионалното развитие Валентин Йовев.

istock
istock

Според него тези данни имат и икономическо значение за страната, защото играят важна роля за отговорното и качествено строителство, за изграждането и етажността на сградите. 

По думите му е необходимо създаването и на лаборатория по сеизмична устойчивост, в която да се извършват практически тестове и изпитания, за да се докажат съответните качества на материалите, които се използват в  строителството, както и на конструкциите, методите и технологиите на изграждане на сградите.

Около 97% от територията на страната вече е покрита с кадастрална карта, съобщи заместник регионалният министър. Остават по-малките населени места.

“В момента текат търгове за възлагане на поръчки за създаване на кадастрални карти и регистри на около 400 малки населени места, като села и махали”, каза Валентин Йовев.

Той обясни, че стратегията и дългосрочната програма на Агенцията по геодезия, картография и кадастър предвиждат надграждането на кадастралната карта и създаването на многофункционален кадастър.

В него ще бъдат отразени данни за имотите и комуникациите от подземна, наземна и надземна инженерна инфраструктура.

„С цел устойчивото управление на природните ресурси, проектиране и инвестиции Агенцията по геодезия, картография и кадастър, с подкрепата на Норвежката картографска агенция разработи проект за изграждане на капацитет за създаването на цифрова едромащабна топографска карта.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg