Да отпадне таванът на пенсиите, а добавката от 50 лева за пенсионери да скочи на 100 лв. за последните 3 месеца от годината, което ще струва 212 млн. лв. на месец. Това предвижда пакет от промени в актуализацията на бюджета, които да бъдат направени преди второто четене, предложени от парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Народните представители ще внесат предложение да се дават в последните три месеца от годината по 500 лева на социални работници и на служители в бюрата по труда и в Инспекцията по труда – общо над 10 млн.

От партията предлагат в Закона за бюджета на НЗОК разпределението на средствата да е по пера, за да бъде ясно как те ще бъдат разходвани.
"Едно от предложенията е магистър-фармацевтите да имат възможност да получават допълнителни 600 лв., които са били осигурени през предишното правителство. Освен това те искат и възстановяването на методиката по изплащането на 1000 лв. за медиците на първа линия. Голяма част от тях не получават тази сума", заяви Костадин Ангелов.

В закона за държавния бюджет за 2021 г. в сектор здравеопазване от ГЕРБ ще предложат допълнителни 40 млн., от които 25 млн. лв. да осигурят допълнителни средства за заплащане към заплатите за работещите в първичната извънболнична медицинска помощ – общопрактикуващите лекари и работещите при тях професионалисти по здравни грижи.

"Считано от октомври те да получават по 600 лев. на лекар и 360 лв. на професионалист по здравни грижи. Същата мярка се предлага и за работещите в ДКЦ. 15 млн. лв. допълнително пък ще бъдат добавени към Наредба 3 за разпределение за общински болници за октомври, ноември и декември", каза още депутатът от ГЕРБ.

istock
istock

В сферата на образованието се предвижда осигуряването на средства за тестване на учениците. Предвижда се и увеличение на бюджетите на образователните институции.

"Ще направим всичко възможно да няма прекъсване на присъствения учебен процес", заяви Красимир Вълчев.
70 млн. лв. в подкрепа на земеделските производители в сектор животновъдство и производство на плодове и зеленчуци предлагат още от ГЕРБ.
В сектор транспорт ГЕРБ предлага увеличаването на субсидията за автобусните превозвачи за нерентабилни маршрути с 15 млн. лв.

Предлагат 100 лева бонус за всеки пенсионер

Предвижда се предложение за 40 млн. безвъзмездна помощ, за която да кандидатстват всички превозвачи, извън тези, които са получили такава по предишната мярка. От парламентарната група ще подкрепят предложението за подпомагането на авиопревозвачите с 30 млн. лв.

По отношение на туризма след представители на сектора от ГЕРБ предлагат мярката 60/40 да продължи като 80/20 за сектор туризъм. Да се увеличат средствата за реклама в размер на 100 млн.

istock
istock

"Искаме удължаване на срока по отношение на ДДС от 9% за туризма, както и да продължи мярката от 35 евро на седалка за туроператори, които използват чартърни превози, като в тази мярка ще бъдат включени и българските авиопревозвачи", каза още Екатерина Захариева.

Народните представители от ГЕРБ ще настояват служебният кабинет да продължи преговорите с Европейската централна банка, за да има мораториум върху плащанията на лихвата и главницата на кредитите за предприятията.

Предлагат се и поне 20 млн. лв. за покриването на щетите, нанесени от градушките в последните дни. Общо предложените от ГЕРБ мерки възлизат на над 800 млн. лв.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg