Има хора в България, за които таванът на пенсиите не важи от години.

Според Кодекса за социално осигуряване таванът на пенсиите не се прилага за хора, които са били президенти, вицепрезиденти, министър-председатели, председатели на Народното събрание и конституционни съдии. Каква е точната сума, която взимат на месец въпросните привилегировани, не става ясно.

Всички те получават реалния размер на пенсията си, съобразно дохода, който са получавали през годините, когато са работили. По данни на Националния осигурителен институт такива са 35 човека, който получават на месец над 1200 лева, колкото е таванът на пенсиите в момента. Какви точно са пенсиите на тези хора не се посочва.

Отново по данни на НОИ близо 29 000 пенсионери у нас все още получават орязани пенсии, заради въведения  таван. Те останаха и  тези хора, останаха и без увеличение на парите си от 1 юли, въпреки че всички пенсии бяха индексирани по швейцарското правило с 6,7%.

iStock
iStock

Таванът на пенсиите е въведен с Кодекса за социално осигуряване още през 1999 г. и тогава е фиксиран на 35% от максималния осигурителен доход, който пък се определя ежегодно с бюджета на държавното обществено осигуряване.

28 200 българи взимат намалена пенсия

Той трябваше да падне през 2019 г. В последния момент обаче през октомври 2018 г. парламентът го фиксира на 40% от максималния осигурителен доход.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg