С ваучерите за храна да могат да се плащат и сметките за парно и газ. Това предлагат от Има такъв народ с промени в закона за бюджета за тази година, внесени в парламента от председателя на бюджетната комисия Любомир Каримански и група депутати между първо и второ четене на законопроекта.

Досега в закона беше предвидено само сметките за ток  и вода да могат да се плащат с ваучерите за хана. С промяната ще се разширят допълнително възможностите на приложение на ваучерите за храна през 2022 г., което ще е в полза на наетите лица, пише в мотивите към законопроекта.

Предлага се и допълнение, с което изрично се урежда данъчната основа за данъка върху разходите за ваучери за храна.

От тази година ваучерите за храна, който работодателят дава на служителите си, вече могат да бъдат до 200 лева на месец, а не 80 лева както досега, предвижда още бюджетът за тази година.

Не всички сметки ще можем да плащаме с ваучерите за храна

За да се ползват ваучерите за плащане на сметки за токи  и вода, операторите трябва да сключат договори с доставчици, които са лица, осъществяващи дейност по предоставяне на електрическа енергия и вода за битови нужди, пише още в документа.

istock
istock

До приемането на бюджета фирмите могат да дават месечни ваучери на стойност 80 лева, като за януари и февруари те ще бъдат дадени накуп.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg