Ако властите вземат решение за затваряне, туристическият бранш трябва да бъде обезщетен с до 80% от оборота на база 2019 г. При тази ситуация е необходимо при работа на 50% от капацитета да има 30% обезщетение от оборота.

При 30% капацитет – 50% обезщетение, при затваряне на бизнес – 80% за бизнеса и поемане на заплатите по трудов договор на хилядите ни служители.

Това предлагат от Българска стопанска камара, като предложенията са събрани след допитване до всички членуващи браншови организации и са изпратени до министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров.

Те идват в отговор на запитване, което Кацаров поиска за това как се възприемат предложените по-строги мерки, които главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев поиска.

Бизнесът изисква подкрепа и за тези, които ще останат без работа заради въвеждането на локални мерки с решение на общините.

По отношение на предложението на здравните власти, че обекти със 100% ваксиниран персонал може да не бъдат затваряне, БСК коментират, че това ще накара работодателите да принуждават работниците им да се ваксинират.

Служителите трябва да вземат това решение самостоятелно.

„Поставянето на условие за процент ваксинирани работници и/или клиенти е дискриминационно по своята същност и няма обективно отношение към епидемичната картина. Единственият ефект би бил в посока увеличаване процента на ваксинациите, което би следвало да е ангажимент на здравните власти“, посочват от БСК.

istock
istock

Камарата заявява, че за мерки в помощ на бизнеса повече се говори, отколкото в действителност се действа, а държавата се бави с предприемането на конкретни действия.

Дават безвъзмездна помощ на малки фирми

„Свидетели сме на това как през 2020 г. бяха необходими повече от 6 месеца след избухването на пандемията, за да бъдат формулирани механизми за подкрепа на бизнеса, а после още най-малко 6 месеца, за да заработят ефективно въпросните механизми.“

Според камарата компенсаторните механизми зависят от актуализацията на държавния бюджет, а по него все още няма яснота. С оглед на това бизнесът определя евентуални ограничения като необосновани.
 
 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg