Поне 2616 лв. са нужни месечно за семейство с едно дете. 4,3% е повишението на разходите. Темата коментира зам.-директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Виолета Иванова в „Здравей, България“.

Тя обясни, че в момента около 1 млн. души не могат да достигнат заплата за издръжка, а миналата година са били 1,7 млн. души. Експертът допълни, че през 2023 г. това са 67% от работещите, а тази година са 65%.
 
Данните показват, че за 20 жизненоважни стоки са необходими 113 лв., посочи Иванова. „В Испания тези 20 стоки с една минимална работна заплата могат да бъдат купени 26 пъти, в Румъния 15 пъти, а в България 8,2 пъти“, допълни тя.

Каква заплата е необходима за месечна издръжка

Иванова каза, че според директивата за адекватна МРЗ, която трябва да се транспонира до 15 ноември в страната, МРЗ трябва да бъде равна за заплатата за издръжка, която е 1616 лв. на едно лице. „Тогава няма да говорим за работещи бедни“, каза експертът.
 

istock
istock

Иванова обясни, че през 2023 г. цените на хранителните стоки са нараснали с 21%. В момента има задържане на цените, допълни тя. „Когато говорим, че малката потребителска кошница е нараснала с 4% това е на фона на вече повишени цени и затова не може да се усети, че инфлацията е преодоляна“, допълни експертът.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase