Нова, по-висока минимална заплата да влезе в сила от 1 юли тази година, а не от 1 януари на следващата, предвиждат промени в Кодекса на труда, внесени от БСП.

Депутатите предлагат размерът на минималната заплата да се определя по новия механизъм, приет от предишното Народно събрание, но за тази година по изключение да бъде определен от Министерски съвет до 31 май и да влезе в сила от 1 юли.

Според промените минималната работна заплата за страната за следващата календарна година се определя до 1 септември на текущата година в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на текущата година.

Размерът й не може да е по-нисък от определения за предходната година, пише още в закона. Още тогава депутатите отхвърлиха предложение на левицата, формулирано като редакционна поправка, законът да влезе в сила от 1 юли 2023 г.

Според мотивите на БСП вдигането на минималната заплата ще допринесе за намаляване на бедността сред работещите и неравенствата в разпределението на доходите.

50% от средната брутна заплата ще бъде минималното възнаграждение у нас

„Растящите цени и инфлацията, които реално намаляват определената от служебното правителство минимална работна заплата за 2023 г., също изискват и правят необходимо по-бързото прилагане на приетия механизъм. На фона на ниските доходи и непрекъснато динамично повишаване на разходите за живот в България няма основание да се чака началото на 2024 г.“, пише още в мотивите към законопроекта.

istock
istock

Ако минималната заплата се повиши от 1 юли, размерът й би бил 850-890 лева, което е увеличение с с 100 лева. Ако механизмът се приложи от 1 януари 2024 г. то тя би била над 1000 лева или със 150 лева повече.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg