Ваучерите за храна да станат електронни вместо, както сега хартиени. Това предвиждат промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, внесени от депутати от „Демократична България“ в Народното събрание.

Дигитализацията на ваучерите предвижда да отпаднат напълно хартиените и да се въведат електронни такива. Освен това се предвижда и дигитализация на процесите между администрациите и между администрациите и операторите, които издават такива ваучери.
 
Като мотив за преминаване към електронни ваучери вносителите на законопроекта обясняват, че в много държави членки на ЕС успешно са внедрени и се ползват електронни ваучери. Към 2022 г. над 500 000 души в страната получават ваучери за храна към заплатата.

Над 650 хил. служители получават средно по 150 лв. ваучери за храна от работодателите

„По време на пандемията от Ковид-19 бяха направени редица препоръки за електронни разплащания вместо кеш, за да се намалят рисковете за здравето на гражданите.

В резултат на това приемането на картови разплащания в търговията се е увеличило с 200% в ресторантите. Картовите разплащания и ПОС терминалите в България са се увеличили многократно през последните години“, пише още в мотивите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg