Ваучерите за храна, които работодателят може да дава на работниците си, да се повишат, предвиждат промени в Закона за ДДС, внесени от Валери Симеонов и група депутати.
 
В тях е записано, че работодателят да може да отпуска до 100 лева на работник на месец за ваучер за храна, а не до 60 лева, както е сега.  Сумата от 60 лева е фиксирана в закона преди повече от 10 години и тогава е представлявала значителна част от минималната заплата, пише в мотивите към законопроекта.

В тях се напомня, че през 2021 г. минималната заплата ще стане 650 лева, и така ваучерите ще представляват много малък дял от нея.

В същото време тази система е един от най-подходящите стимули за работодателите и техните работници, тъй като намалява данъчните им разходи, а в същото време увеличава потреблението по време на криза, пише още в мотивите.

Предлагат 100 лв. за пътуване на всеки ученик

Най-вероятно всеки втори работодател ще увеличи сумата на ваучерите, които дава, което означава, че близо 250 000 служители ще получават по 100 лв., а останалите 300 000 - по 60 лева.

istock
istock

За тази цел е нужно да се увеличи годишната квота от 350 млн. лева на 500 млн. лева, което трябва да се заложи в бюджета за следващата година, предлагат още вносителите на законопроекта.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg