Все повече фалшиви петдесетолевки попадат в джоба ни без дори да подозираме. Общо 1 247 фалшиви банкноти регистрира БНБ през второто тримесечие на годината. Това е с близо 1000 повече от първите три месеца на 2023 г. Така задържаните пари менте достигат рекорд за последните 15 години, информира NOVA.

Най-много са фалшивите петдесетолевки, общо 1155, следвани от неистинските банкноти с номинал 20, 10, 5 и 100 лв. В началото на лятото някои банкомати дори отказаха да приемат банкноти от 50 лв. Проблемът беше при депозиране на купюри от емисия 2006 г.

Как да замените повредени банкноти

В същото време инфлацията топи все повече дела на банкнотите с малък номинал, а най-много пари в обращение са банкнотите от 50 и 100 лв.

Рискът да се окажем с фалшиви пари в портфейла си през летните месеци расте, разказва Кирилка Епитропова, служител в обменно бюро. Причината - хората започват да пътуват и да използват повече пари в брой.

От Българската народна банка също отчитат ръст на засечените фалшиви пари. Само за последното тримесечие броят на задържаните банкноти менте е скочил с пъти, показват данните.

"В момента имаме 1247 неистински банкноти, прокарани в обращение, които са установени в Националния център за анализ. Предходното тримесечие техният брой беше 253. Считаме, че това е незначителен ръст на неистинските банкноти, които са регистрирани в БНБ", посочи Стефан Цветков, главен касиер на БНБ

Най-често от БНБ засичали фалшиви петдесетолевки. Като през последните два месеца броят на откритите банкноти с този номинал сериозно расте.

Как фалшивите пари достигат до потребителите и как да различим ментето от оригинала - гледайте във видеото.За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg