Социалните помощи вече ще се определят на база размера на линията на бедност за съответната година, а не както досега според така наречения гарантиран минимален доход - това предвижда проект за промени в Закона за социалното подпомагане, който ще бъде обсъден на заседание на парламентарната социална комисия в сряда.
 
Проектът е внесен от Министерския съвет. Промените трябва да влязат в сила на 1 януари 2023 година, съобщава БНР.
 
Според действащите сега разпоредби на закона месечните, целевите и еднократните социални помощи се определят на база на гарантирания минимален доход.
 
Размерът му се определя от Министерския съвет и от 2018 година е едва 75 лева. Официалната линия на бедност за 2022 година е 413 лева.
 
Обвързването на социалното подпомагане с линията на бедността ще увеличи както обхвата на подпомагането, така и размера на помощите.

Променят правилата за социалните помощи

Промените предвиждат съкращаване от една година на шест месеца на срока, в който безработните, отказали участие в програми за заетост, се лишават от месечни помощи.
 

istock
istock

За реализиране на предлаганите промени ще са необходими малко над 70 милиона лева за 2023 година, близо 105 милиона за 2024-та и 125,4 милиона лева за 2025 година.
 
Депутатите от социалната комисия ще обсъдят и два проекта за промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, внесени от ГЕРБ и "Продължаваме промяната" и които засягат удължаване на срока на експертните решения на ТЕЛК.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg