Днес Английската централна банка разкри дизайна на банкнотите на крал Чарлз III.

Портретът на краля ще се появи върху съществуващите дизайни на четирите полимерни банкноти (5, 10, 20 и 50 паунда), без други промени в съществуващите дизайни, заявиха от банката.

"Образът на Краля ще се появи на лицевата страна на банкнотите, както и като камео в прозрачния защитен прозорец."

74-годишният Чарлз стана крал след смъртта на майка си кралица Елизабет II през септември.

Банкноти и монета с лика на Елизабет II ще поскъпват

Първите монети с неговия образ влязоха в обращение по-рано този месец.

Очаква се новите банкноти да влязат в обращение до средата на 2024 г. Всички полимерни банкноти с портрет на кралица Елизабет II остават законно платежно средство и обществеността може да продължи да ги използва както обикновено.

Новите банкноти са с гравиран портрет на Чарлз, базиран на снимка, притежавана от кралското семейство и предоставена през 2013 г.

Bank of England
Bank of England


Дизайнът беше "финализиран през последните месеци" и одобрен от краля, отбеляза банката. Банкнотите ще се произвеждат масово от първата половина на 2023 г.

Това означава, че от средата на 2024 г. нататък банкнотите, на които са изобразени двамата монарси, ще бъдат в съвместно обращение.

В съответствие с насоките на Кралското домакинство, за да се сведе до минимум екологичното и финансовото въздействие на тази промяна, нови банкноти ще бъдат отпечатани само за да заменят износените банкноти и да отговорят на всяко общо увеличение на търсенето на банкноти.

„Много съм горд, че банката пуска дизайна на нашите нови банкноти, които ще носят портрет на крал Чарлз III. Това е важен момент, тъй като кралят е едва вторият монарх, изобразен на нашите банкноти. Хората ще могат да използват тези нови банкноти, когато започнат да влизат в обращение през 2024 г., заяви в изявление нейният управител Андрю Бейли.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg