При болнични работещите ще получават повече пари след промяната от следващата година, която предвижда работодателят да плаща първите два, а не три дни от болничния. Това се посочва в становище на КНСБ по промените в закона за бюджета. Според синдиката тази мярка ще доведе до допълнителни разходи в системата на ДОО от 77 млн. лева, като загубата на приходи е в размер на 15 млн. лева.

Но все пак с оглед правата на осигурените, тя може да се оцени като положителна, тъй като те ще получат от НОИ с 10 процентни пункта по-високо заплащане от даваното от работодателя, посочват от КНСБ.

От синдиката обаче смятат, че запазването на минималното обезщетение за безработица на 18 лева е неприемливо, тъй като гарантира на безработните суми под 400 лева, на фона на линия на бедност от 526 лева за следващата година. те определят като възмутителна идеята тази сума да се запази до 2026 г. затова от синдиката предлагат минималното обезщетение да стане  24 лева от следващата година, а максималното – 100 лева.

Вдигат възрастта и стажа за пенсия

КНСБ се обявява и против ръста на вдовишката добавка от 26,5 на 30% от пенсията на починали съпруг. Според тях това обезсмисля наследствените пенсии, доколкото добавката плътно се доближава до тях и поставя въпроса доколко се вписва в принципите, на които се основава пенсионната система.

istock
istock

Ръстът на максималния осигурителен доход е стъпка в правилната посока, но недостатъчна, особено с оглед близостта му с максималния размер на пенсиите. Това е предпоставка за задържане на тавана на пенсиите за по-продължително време, което ще доведе както до увеличаване на хората, засегнати от него, така и до нуждата от повече пари за увеличаване на максималната пенсия, защото колкото повече време тя стагнира, толкова повече ще са засегнатите пенсионери, посочват от синдиката.

Същевременно от КНСБ подчертават, че минималната работна заплата не може да служи като единствен инструмент за промяна на минималните осигурителни доходи по икономически дейности и групи професии.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg