Част от българските граждани разчитат на финансова помощ от роднините си, живеещи в чужбина.

Проучване показва, че през 2023 г. в България са влезли около 1 милиард и 320 милиона лева от емигрантите. Тази помощ е сред най-големите инвестиции в българската икономика. 

Данните в проучването са на БНБ и от трансферите, които преминават през фирмите за парични преводи. 

Има и около 25%, които влизат в брой и не се включват в статистиката, обясни пред БНР Илиян Насков, изпълнителен директор на финансова компания за парични преводи.

11 области у нас са „донори“ на работници за чужди държави

На ден влизат по 4 170 000 евро помощи от емигранти, посочи той.

"Ако съпоставим 2023 г. с 2022 г, имаме увеличение с над 20%".

Германия е лидер. От там сънародниците ни са изпратили около 230 милиона. От САЩ - 209 млн., от Испания – 114 млн., от Англия – 109 млн. и от Гърция – 71 млн.

istock
istock

Увеличението на индекса на потребителските цени се отразява и на сумите, които изпращат съграждани от чужбина, отбеляза Насков.

"Парите най-често се изпращат до деца, съпруги и родители". 

Най-много средства се изпращат в слабо развитите региони на страната ни.

Въпреки очертаната картина, има увеличение на жизнения стандарт в България. И все повече емигранти от трети страни се установяват и започват да работят тук. Основно това са домашни помощници и хора, работещи в строителството. Те помагат на своите близки. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg